Den beste nybegynner fisken til akvariet ditt

|21/04, 2024

Den beste nybegynner fisken til akvariet ditt

Akvariefisk kommer i mange forskjellige former og farger, og det kan være vanskelig å velge. Det er umulig å si hvilken fisk som er best, da det avhenger av både smak og praktiske forhold som størrelse på akvariet og utstyr. Men, er du nybegynner, har vi fortsatt noen få anbefalinger som bør gi deg en god start på livet som akvarist.

Først og fremst er det viktig å huske at når du starter et nytt akvarium, bør du la akvariet stå uten fisk i 7-14 dager på forhånd. På denne måten dannes det en god bakteriekultur som fisken kan boltre seg i. Etterpå bør du igjen ha litt tålmodighet og bare sette noen få fisk i akvariet om gangen. På den positive siden gir det deg imidlertid god tid til å finne ut hvilken fisk du vil begynne med. Her finner du våre forslag til god nybegynnerfisk.


NeontetraGlødelystetraKobbertetra

Tetra

Tetra er samlebetegnelsen for et stort antall små ferskvannsfisk av slekten karpe. Et kjennetegn ved tetrafisk er at de er veldig hardføre og enkle å lykkes med i akvariet. Fisken er tilgjengelig i mange forskjellige former og farger, for eksempel er disse tetraene populære:

  • Neon tetra i skinnende røde og blå farger
  • Glødelys tetra med en karakteristisk gullrød stripe som går fra hode til hale
  • Kobbertetra med vakre sølv- og kobberfargede finnespisser som skaper vakre skinnende stimer i akvariet ditt

Tetrafisk tilpasser seg lett til de fleste akvariemiljøer og er ikke spesielt masete, noe som gjør dem til enkle nybegynnere. I tillegg er de stimfisk, som gjør at de trives best i selskap, og du bør kjøpe minst tre om gangen og gjerne flere.


Guppy (mange farger)Korall PlatyEndlers guppy

Guppy og Platy

I tannkarpefamilien finner vi også to gode alternativer for passende nybegynnerfisk, nemlig guppyen og platyen.

Begge fiskene er både vakre og fargesterke og enkle å holde. I tillegg er de viviparøse, noe som betyr at deres avkom blir født levende og ikke som egg. Dette gjør det mye lettere å lykkes med reproduksjon, slik at akvariet ditt snart vil vrimle av små guppyunger og miniplaty.


Amano rekeRød Krystall rekeKobber pansermalleOtocinclusHjelmsnegle

Rengjørings fisk, reker og snegler

Til ditt nye akvarium trenger du også et sterkt rengjøringsteam. Ved å velge et utvalg "rengjøringsfisk" slipper du å gjøre det så ofte selv. Her er tre forslag for enkel rengjøringsfisk for nybegynnerakvariet:

  • Pansermaller: Når du mater fisken din, havner det ofte matrester på bunnen av akvariet. Ved å velge en bunnfisk som pansermodell har du en renseassistent som støvsuger bunnen for matrester. Pansersteinbit foretrekker finere grus eller sand, og de er stimfisk, så du bør få minst tre om gangen.
  • Amano-reker: Et annet typisk problem i akvariet er algevekst, men amano-rekene kan hjelpe deg med det. De streifer rundt i bunnen av akvariet og spiser alger. Reken har ikke noe særlig fargevalg å skryte av – den er vanligvis gråaktig eller gjennomsiktig, men den tåler temperaturendringer og er som sagt en effektiv algebekjemper.
  • Snegler: Sist men ikke minst er det sebrasneglen, som med sitt vakre sebrastripete gullskall pynter opp ethvert akvarium. Sebrasneglen er imidlertid også en dyktig hjelper på vasketeamet, da den spiser alger og effektivt skraper dem av for eksempel bladene til plantene dine. En annen fantastisk snegle er hjelmsneglen.

Nå har du både et vakkert utvalg av prydfisk og effektive rengjøringsassistenter i akvariet ditt. Selv om du sikkert klør etter å skaffe deg enda vakrere fisk, vil vi anbefale deg å vente til det første laget her har kommet på plass i akvariet, og du selv har satt deg inn i rutinene med fôring, vannskift osv. Senere kan du så supplere med fisken du ellers drømmer om.