Katter og vann: det du trenger å vite!

|11/02, 2024

Katter og vann: det du trenger å vite!

Hater katter vann? Faktisk er svaret mye mer komplekst enn et rett "ja" eller "nei". Dr Maria Grazia Calore, veterinær og ekspert på kjæledyradferd hjelper oss med svarene.

En katt var opprinnelig et ørkendyr

En gang dyr i ørkenen, fikk katter mesteparten av væsken fra byttet de jaktet på, så av natur hadde de en tendens til ikke å drikke så mye. Våre tamkatter gjenspeiler generelt denne trenden, men fordi vi også gir dem tørrfôr i dag, bør de alltid ha ferskvann for å kompensere for hydreringen som mangler i maten.

Hvorfor drikker ikke katten min av bollen sin?

I en ideell situasjon bør vannet til en katt være plassert borte fra maten, da i en katts sinn, kan vann i nærheten av disse gjenstandene, selv om det er friskt og rent, være forurenset og derfor farlig. I tillegg er en vannskål med bred, men grunn diameter bedre for en katt enn en smal og høy; dette er fordi en katt i naturen velger å drikke fra grunt vann som ikke skjuler rovdyr i dypet.

Vann alltid friskt og rent!

En katt vil alltid se etter friskt, rent og ikke stillestående vann å drikke. Av denne grunn er det vanlig å se katter drikke fra springen: noen lærer å skru på kranen på seg selv, mens andre ber eierne om å gjøre æren! I dag finnes det også mange gode vannfontener til katt. Med disse kan du tilby rennende vann til katen din!

Vann: et spennende element å utforske!

Mange katter er fascinert av bevegelsen og lyden av rennende vann og ser ut til å dukke opp ved siden av deg hver gang en kran slås på. De ser aldri ut til å kjede seg av å leke, drikke eller bade i det!

Noen katteraser elsker å svømme

Det visste du kansje ikke? Det er visse raser av katter som føler seg så komfortable i vannet at de lærer å svømme uten frykt; tyrkisk angora, maine coon og norsk skogkatt er blant disse vannelskende rasene. Denne hengivenheten for alt akvatisk er sannsynligvis knyttet til de vannrike miljøene i deres opprinnelse, og deres evne til å svømme har sannsynligvis utviklet seg til å tillate dem å jakte i regionens vassdrag.

Hvorfor leker katten min vannskålen?

Noen katter gjør det for å leke eller for å utforske ting som flyter i vannet, som små fragmenter av matbit eller fint støv. Andre katter tiltrekkes av designet på bunnen av bollen og prøver å fange byttet den representerer.

Kan vi bade katter som hunder?

Generelt er en katt i stand til å holde pelsen ren og ryddig selv , men hvis et bad virkelig er nødvendig, er det slik du kan gjøre opplevelsen så hyggelig som mulig. Vannet skal være varmt (ca. 38°C) og katten skal vaskes bakfra og frem, med unntak av hodet, med en mild vannstråle. Å snakke med en beroligende stemme vil også forsikre katten din om at alt er bra. Katten din kan deretter tørkes med et håndkle eller en hårføner i rolige omgivelser. Det finnes også tørrsjampoer som kan brukes til å fjerne smuss og støv og dermed unngå traumer ved et bad, men disse bør brukes sparsomt for ikke å forstyrre den delikate balansen i huden til vår firbeinte venn.