Valpen din -

|7/03, 2024

Valpen din -

- en guide til fysisk og psykisk velvære.
Å ønske en myk valp velkommen inn i hjemmet ditt er en uforglemmelig opplevelse, men det følger også med et betydelig ansvar. I tillegg til å ta vare på den nye følgesvennens fysiske helse, er det avgjørende å ta hensyn til dens mentale velvære. Sosial interaksjon, de riktige lekene, helse og ernæring spiller alle en viktig rolle i å sikre en sunn og lykkelig fremtid for din nye følgesvenn.

I denne bloggen skriver vi litt om de avgjørende aspektene ved valpepleie, og gir nyttige tips og råd fra veterinær Valéry Vermeulen for å enkelt å kunne orientere oss gjennom tiden fra valp til voksen.

LEKER SOM ER SKREDDERSYDD ETTER DERES BEHOV

En sunn valp krever ikke bare fysisk omsorg, men også sosial interaksjon og mental stimulering. Sosial interaksjon med kjæledyreieren spiller en avgjørende rolle i valpens utvikling. Det er en mulighet for dem til å lære, utforske og bygge et sterkt bånd med deg.

Under denne interaksjonen er bruk av tilpassede leker av stor betydning. Velg leker spesialdesignet for deres behov og størrelse. Små baller og myke leker er perfekte for deres små kjever og tenner. Drag- og leke tau er også flott for interaktive lek. Disse forskjellige lekene gir både fysisk aktivitet og mental stimulering.

HELSETJENESTE FRA STARTEN 

Når du ønsker en ny valp velkommen inn i hjemmet ditt, betyr dette automatisk regelmessige besøk til veterinæren. I de innledende stadiene er valper ennå ikke beskyttet mot betydelige sykdommer, så de første kontrollene hos veterinæren er avgjørende. Under disse kontrollene gis de viktigste vaksinasjonene og veterinæren diskuterer avgjørende perioder for ormekur og flåttbehandling. Det er også viktig å sjekke at valpens chip er registrert i ditt navn.

I tillegg vil veterinæren gi verdifulle råd om riktig ernæring som er best egnet for valpen din, samt mulige kosttilskudd.


RIKTIG ERNÆRING FOR best MULIG UTVIKLING

Riktig ernæring er svært viktig for sunn vekst og utvikling av valpen din. Et godt balansert kosthold gir alle de næringsstoffene de trenger. Rådfør deg med veterinæren din for ernæringsråd basert på alderen, størrelsen og rasen til valpen. I tillegg til måltidene er det viktig med tilstrekkelig drikkevann. Bruk drikkeskåler som er tilpasset størrelsen og behovene.

TILSTREKKELIG HYDRERING

Sørg for at valpen alltid har tilstrekkelig tilgang til friskt drikkevann. Spesielle skåler, skreddersydd for valpens behov, kan hjelpe med dette. Disse vannskålene er designet med en gummiring for å gi stabilitet og unnngå at den sklir, slik at valpen enkelt kan konsumere vann og mat. Ved å ta hensyn til sosial interaksjon, passende leker, helsetjenester og ernæring, etablerer du et sterkt grunnlag for et sunt og lykkelig liv for valpen. Men dette er ikke de eneste trinnene du kan ta.

UTDANNING OG OPPLÆRING: PASSENDE ADFERDS DANNELSE

 • Tidlig sosialisering: Start tidlig med å introdusere valpen din for ulike mennesker, dyr, lyder og miljøer for å sikre en veltilpasset, sosial hund.
 • Positiv forsterkning: Bruk belønninger for å oppmuntre til ønsket oppførsel. Unngå straff, siden positiv forsterkning fungerer best for å forme valpens oppførsel.
 • Tålmodighet og konsistens: Vær tålmodig under valpens trening. Etabler en konsekvent rutine og repetisjon slik at valpen din forstår hva som forventes av ham.
 • Hundeskole: Vurder å delta på trening for et sterkt grunnlag. Profesjonell veiledning kan være til nytte for både deg og valpen din.

HELSE OG VELVÆRE: SØRG FOR AT VALPEN DIN ER FORNØYD

 • Regelmessig trening: Sørg for tilstrekkelig trening tilpasset valpens alder og rase. Å gå, leke og løpe er avgjørende for deres fysiske helse og mental stimulering.Beaphar Bio Spot-On S
mot flått og lopper


Beaphar Bio Spot-On M 
mot flått og lopper

Beaphar Bio halsbånd mot
flått og lopper


 • Forebygging av lopper og flått: Rådfør deg med veterinæren din for egnet forebygging av lopper og flått. Forhindre lopper og flått for å sikre valpens helse.
 • Tannpleie: Start tidlig med tannpuss og tilby tyggeleker for å opprettholde tannhelsen og forebygge tannstein.
 • Tidlige vaksinasjoner og ormekur: Hold en tidsplan for vaksinasjoner og ormekur som anbefalt av veterinæren din for å beskytte både valpen og familien din mot sykdommer.

KOMFORT OG SIKKERHET: SKAP ET HYGGELIG BOMILJØ

 • Komfortabel soveplass: Tilby valpen en trygg og et komfortabelt sovested med en myk kurv eller pute i et rolig område i huset.
 • Trygge omgivelser: Sørg for at hjemmet ditt er trygt for valpen. Fjern giftige planter, sikre mulige farlige områder og se opp for små gjenstander som kan svelges.
 • Temperaturkontroll: Vær oppmerksom på temperaturen i huset og sørg for at valpen din verken er for kald eller for varm.
 • Hengivenhet og kjærlighet: Bygg et sterkt bånd Kvalitetstid: Tilbring daglig kvalitetstid med valpen din gjennom å leke, kose og være sammen. Dette styrker båndet ditt.
 • Kjærlige berøringer: Kjæledyr, masser og kos med valpen din for trygghet og komfort.
 • Tone i stemmen Bruk en mild, rolig stemme når du snakker til valpen. Positive og rolige toner bidrar til en følelse av trygghet og hengivenhet.

Å ta vare på valpen din går utover mye kjærlighet og godbiter. Det krever en forpliktelse til å forstå valpens behov, gi riktig omsorg og bygge et sterkt bånd basert på tillit og kjærlighet. Fra å velge de riktige lekene og ikke minst å konsultere veterinæren for helseråd, bidrar hvert skritt du tar til et sunt og lykkelig liv for din pelskledde følgesvenn. De som jobber i dyrebutikk, kan også gi deg mange nyttige råd på veien. Flere av oss har hun og har hatt det i mange år.

Med disse tipsene og veiledningen fra veterinæren din, er du på god vei til å skape et flott liv for din elskede valp. Opplev eventyret og gleden din nye kamerat bringer!

Med takk til veterinær Valérie Vermeulen for hennes verdifulle bidrag til denne artikkelen.